Callus® Implant Solutions

Keresés
Close this search box.

2023.12.01. Budapest, Törley Hungarikum Museum

E-poszterek értékelése és díjkiosztó

I. Callus Tudományos Konferencia
és XV. Denti Szimpózium és Baráti Találkozó.

Az idei jubileumi szimpóziumunk különlegessége volt az e-poster pályázat, amelyre 10 rendkívül magas színvonalú munka érkezett be. Ezeket a kiemelkedő pályaműveket a nagy előadóteremben kiállítottuk, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy közelebbről megismerjék és mélyebben megértsék az aktuális kutatásokat és eredményeket.
Facebook
LinkedIn

Ez a szekció egy újító lépés volt, amely lehetőséget biztosított a résztvevőknek, hogy digitális formában mutassák be kutatásaikat és eredményeiket. A beérkezett poszterek rendkívül magas színvonalat képviseltek, ami jelzi a résztvevők elkötelezettségét és szakértelmét a fogászati implantológia terén.
A szekcióban egy kiemelkedő poszter nyerte el az első helyet, amelynek alkotói. Dr. Miseta Nóra, Dr. Németh Bálint és Dr. Mandel Iván 250.000 forintos fődíjban részesült. Ez a díj nemcsak anyagi elismerést jelent, hanem a szakmai közösség elismerését is a kiváló tudományos munka iránt. Az e-poszter szekció sikere azt mutatja, hogy a digitális technológia egyre fontosabb szerepet tölt be a tudományos kommunikációban, és lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy új és innovatív módon osszák meg kutatásaikat.

Eredmények az értékelésünk alapján

I.helyezés

Dr. Miseta Dóra, Dr. Németh Bálint, Dr. Mandel Iván
2 + 1 szavazat (elnöki döntéssel)

Külön díj:

Dr. Osuszd Otilia, Balogh Júlia
5 szavazattal

Részletes Bírálatok

Az alábbiakban Prof. Dr. Vajdovich István foglalja össze a bíráló bizottság részletes értékelését:

Tisztelt Kollégák, Kedves Barátaink!
Mindenekelőtt örömömet szeretném kifejezni. hiszen 10 db, magas színvonalú, szakmailag is kitűnően megoldott és prezentált poszter érkezett felhívásunkra. Az még hab a tortán, hogy a beküldő kollégák szinte mindannyian a Z, azaz a fiatal generáció képviselői, az orális implantáció lelkes és szakavatott szakértői, az orális implantológia jövőbeli fejlődésének a hordozói. Meg kell vallanom, hogy a poszterek szakmai szempontok alapján történő kiértékelése nem csak nekem, hanem mindannyiunknak nehéz feladatot hozott. Ez csak úgy lehetséges, hogy minannyian példás, kiváló minőségű dentális implantológiai munkát végeztek. Köszönjük.
El szeretném továbbá mondani, hogy mindegyik munka igen magas színvonalú, gondosan átgondolt tervezésről és bravúros, a korszerű digitális módszerek alkalmazásával átgondolt és pontosan végrehajtott kivitelezésről tanúskodik. Ezért mindannyiuknak, akik ebben az implantológiai munkában külön-külön vagy együtt résztvettek, a bíráló kollégák nevében is gratulálok, őszinte szakmai elismerésünket fejezem ki.

Gratulálunk és köszönjük a munkájukat!

A maxilla premoláris-moláris régiójának implantációs rehabilitációja arcüreg pneumatizáció esetén – Esetbemutatás

Dr. Kerkovits Bálint, Dr. Molnár András

Semmelweis Egyetem - Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet

Precíz, pontos tervezés és előkészítés után korrekt implantációs-protetikai ellátás. Az előzetes extrakciók után 3 hónappal később az arcüreg elevációja történt, majd további 6 hónap után 2 db Callus Pro implantátum beültetése következett.
Vélemény: nagyon szép, pontos tervezés után példás kivitelezés, Klasszikus Brånemark módszer szerinti megoldás. Sajnálatos, hogy így a teljes protetikai rehabilitáció egy teljes évet vesz igénybe. Javaslatom, hogy a megfelelő gyakorlat után elérhető lehet a teljes protetikai rehabilitációs időszak rövidítése az azonnali beültetések módszerei által. Gratulálunk, köszönjük a szép munkát.

Semi-guide implantációs fúrósablon segítségével behelyezett implantátumokra készülő felső merevítőrudas overdenture - Esetbemutatatás

Dr. Szerencse Csilla

A felső álcsontból eltávolított fogak után 3 hónappal semi-guide fúrósablon segítségével végezte el a Callus Pro implantátumok pontos, preciz beültetését. Jól reprezentálja, hogy a navigált sebészet hogyan segíthet hozzá minimálisan invazív megoldásokhoz, mely különösen fontos az idős korú páciensek életminőségének fenntartásában. Remekül bemutatja a Callus integrálhatóságát a navigált sebészi rendszerekbe (CoDiagnostix, RealGuide). Az elkészített felső stégprotézis korrekt, ideális megoldásnak számít. Gratulálunk.

Callus Pro implantátumokkal végzett implantációs rehabilitációk epidemológiai vizsgálata a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében

Dr. Osuszd Otília, Balogh Júlia

Semmelweis Egyetem - Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet

A szerzők a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Intézetében az elmúlt 2 éves időszakban beültetett Callus Pro Implantációs Rendszer alkalmazásával végzett orális implantációk sikerességi vizsgálatát végezték el.
Teljesen egyetértek az egyik bíráló tagunk megfogalmazásával a munkát illetően. Azt mondta: Két év munkáját felölelő, szépen prezentált epidemiológiai vizsgálat. Az egyetemi klinikák szerepe pótolhatatlan abban, hogy egységes protokoll szerint kezelt, hosszú távon követett, nagy számú esetből nagyobb, átfogó következtetéseket tudjunk levonni egy implantátum rendszerrel kapcsolatban.
Az alkalmazott vizsgáló módszerek alkalmasak voltak a sikeresség tudományos értékelésére. Az eredmények igazolták a vizsgált Callus Pro Implantációs Rendszer széleskörű klinikai alkalmazhatóságát. Az összes beültetés 192 db Callus impl. volt, az elvesztett impl-ok száma 6 db (mind korai elvesztés). A vizsgált időszakban a beültetések sikeressége Σ=96,88%-ot ért el.
Kár, hogy az elvesztett estekről nincs külön érétkelés.
Tudományosan az egyik legnagyobb jelentőségű pályamű, későbbi folyóirat közlemény alapanyaga. Gratulálunk, szép és jelentős munka.

Bal oldali alsó és felső sorvégi foghiány pótlása virtuális tervezést követően statikus navigációval beültetett implantátumokra készülő fémkerámia hidakkal. Esetismertetés

Dr. Nagy-Csoma Luca, Dr. Kovács Dorottya

A korszerű digitális technika alkalmazásával pontos tervezés után navigációval irányított, precízen elvégzett beültetéseket végeztek. Szépen prezentált eset, mely jól bemutatja, hogy a navigált sebészet nem csak kompromittált csontkínálat esetén javasolt. Jár a plusz pont a digitális protetikai megoldásért.
Nagyon szépen illusztrált bemutató, gratulálunk.

Immediat Dental Implants

Dr. Mohagmeghpour Peyman

Gondos műtételőtti vizsgálat után a 31,32 és a 41,42 fogak extrakcióját követően a 32 és 42 fogak helyére 2 db 3,3 mm Ø Callus Pro implantátumokat azonnali beültetés módszerével ültetett be. Az előzetes digitális tervezés során előre megtervezték és elkészítették az ideiglenes fogpótlást, amit a műtét végén szájba ragasztott. Szép kivitelezés egy kihívásokkal teli esetben. Fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a terminális parodontitis sem abszolút kontraindikációja az implantációnak, illetve, hogy nem csak radikális elfogatlanítással kezelhető egy ilyen komplex eset. Jól kivitelezett, gondos munka. Gratulálunk.
Megjegyezni kívánom, hogy ilyen D-1-es csontminőség esetében az immediát pótlás helyett néhány nap után a végleges pótlás is elkészíthető.

Alsó két implantátumon elhorgonyzott, mucosálisan megtámasztott gömbretenciós overdenture. Esetismertetés

Dr. Gábor Kincső

Szépen dokumentált és szépen prezentált eset. Fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egyszerű és költséghatékony megoldásokkal is milyen jelentősen javítható a páciensek életminősége. Az egyszerűségre törekvés és a digitális korban is felvállalt és szépen kivitelezett tradicionális kezelés példamutató, amely a betegeink minőségi protetikai rehabilitációját hosszútávra is biztosítani képes.
Gondos előkészítés, precíz műtététi technika, zárt gyógyulás, a korrekt protetikai munka- az alapja betegeink igényeinek megfelelő ellátásukhoz.

Gingivális architektúra megőrzése egyedileg tervezett és BD nyomtatott azonnali ideiglenes fogpótlással

Dr. Miseta Dóra, Németh Bálint, Dr. Mendel Iván

Tudomásom szerint ez a műtéti módszer hazánkban még nem ismert, ill. még nem alkalmazott vagy leközölt volt. Innen gratulálok annak, aki ezt a módszert megtalálta és azonnal úgy gondolta, ő is ki szeretné próbálni. Szerintem ez az ötlet is nagyszerű volt, de legalább ilyen a leközölt megvalósítása is. Az eddig még nem, vagy csak áldozatok árán, csak műtéti módszerekkel volt lehetőség az ilyen esetekben az elfogadható esztétikai eredmény elérésére. Ezzel a módszerrel pedig műtéti beavatkozás nélkül tökéletes, az eredeti esztétikai és parodontológiai állapotnak megfelelő állapot visszaállítására van lehetőség a modern, digitális alapú megoldást alkalmazva. Az alveolus prezerváció az egyik legforróbb téma a parodontológiai és implantológia találkozásában. A bemutatott esetben az alveolus prezervációjának köszönhetően az implantátum az eltávolított fog helyére biztonságosan beültethető, az épen maradt alveolus széle és a hámtapadás között ki tud alakulni megfelelő Biológiai Szélesség (BW), amely lehető teszi a biztonságos hámtapadást és az esztétikát az implantátum nyaka körül.
Úgy tűnik, napjainkban ez a Kolumbusz Tojása!

Statikus navigáció segítségével beültetett implantátumokon elhorgonyzott és implantomucosálisan megtámasztott felső overdentura. -Esetismertetés

Dr. Pénzes Dorottya

A felső fogatlan állcsontba teljesen navigált sebészi sablon ( full-guide technik) segítségével végzett 4 db Callus Pro implantátum került beültetésre. Akkurátusan prezentált eset. Minimálisan invazív, digitálisan tervezett sebészet, kiváló eredménnyel. Szép és tiszta megoldás, de a módszer számos előnye mellett ismerni kell az esetleges hátrányait is.

Négy implantátumon elhorgonyzott és implantomucosálisan megtámasztott overdenture készítése digitálisan tervezett implantációs sablon segítségével. Esetbemutatás

Dr. Répási Márk

Az implantáció tervezése korrekt, gondos munka. A semi-guide protokoll szabály szerinti előfúrás után az implantátumok behelyezése szabadkézzel történt. A 4-es fogak helyén lévő implantátumok l.a. az orralapon is megtámasztottak – pontos, gondos munka.
Kérdés: ha viselt, milyen ideiglenes pótlást viselt a beteg a csontos gyógyulás ideje alatt?

Egyedi 3D nyomtatott ideiglenes korona felhasználása pilot-guide-ként

Dr. Porcsa Vince, Dr. Mandel Iván

Akkurátusan prezentált eset. Minimálisan invazív, digitálisan tervezett sebészet, kiváló eredménnyel. A szerzők az eltávolításra kerülő bal alsó IV tejfog helyére azonnali módszerrel módosítva alkalmazták. Kiváló gondolat a műtéti sablont már a provizórium formájában elkészíteni, ezzel székidőt és energiát spórolva. Napi rutinba illeszthető), praktikus. Különösen hasznos lehet kiterjedtebb implantációs restaurációk esetén. A szerzők még a műtét előtt elkészítették a megfelelő emergencia-profilt biztosító ideiglenes koronát. Az ideiglenes koronát az extrakció után azonnali megoldásként a tejfog helyére beültetett Callus Pro implantátumba a rendszerbe tartozó Titánium Temporary Abutment segítségével rögzítették. Számos előnye van a módszernek, nincs sem a csontszéleken, sem a környező gingiván leépülés. Újszerű, okos megoldás. Gratulálunk.
A módszer újszerű megoldást mutat be, kedvezőbb eredménnyel a korábbi módszereknél.